Waar onze opa’s en oma’s genoegen namen met opgewarmde koffie dat in de morgen gezet was, stellen we vandaag de dag hogere eisen aan onze koffie. Logisch natuurlijk, de tijd veranderd! Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze zichzelf een koffienerd, hobbyist of thuisbarista kunnen noemen. Ben jij er zo één? Dan heb je baat bij dit artikel met een checklist voor alle essentiële equipment die niet in jouw keuken mag ontbreken.
Wanneer ben je een echte koffiefanaat?
Een koffiefanaat is vaak op zoek naar de beste koffie. Dit kan natuurlijk zijn door nieuwe cafes te bezoeken of door verschillende soorten koffie uit te proberen. Je komt er dan al snel achter dat koffie geen goedkope hobby is en zal ongetwijfeld ook spijt hebben gehad van die koffie van 7 euro die veel te duur was. Eventueel heb je thuis al wat koffieapparatuur staan zoals een handmatige zetmethoden, een pistonmachine en/of een koffiemolen.
Laten we direct met de deur in huis halen: een goede koffiemachine is natuurlijk essentieel. Maar koop alsjeblieft geen volautomatische koffiemachine of een koffiecupmachine. Dit soort koffiemachines zijn allemaal in leven geroepen om efficiënt en snel koffie te kunnen zetten. Voor de meesten zal de koffie goed smaken, maar als koffiefanaat neem je hier natuurlijk geen genoegen mee.
1.Pistonmachine, welke koop je?
Een pistonmachine, ook wel een espressomachine of espresso apparaat genoemd, zijn er in vele soorten en maten. Goedkopere pistonmachines zetten vaak alleen goede espresso’s maar beschikken niet over voldoende kracht om ook een goede cappuccino te zetten. Bij het kopen van een pistonmachine kijk je namelijk vooral naar de boiler of het thermoblock. Het liefst koop je een espressomachine met een dubbele boiler, maar deze zijn heel duur.
Ligt jouw budget iets lager dan kies je voor een boiler die groter is dan 60 ml. Je kunt dan geen espresso zetten en tegelijkertijd de stoomfunctie gebruiken. Na het zetten van een espresso moet je een minuut wachten voordat je kunt beginnen met het opschuimen van de melk. Heb je een kleine boiler dan duurt dit nog langer en houd de stoomfunctie er vaak al mee op, terwijl het melkschuim nog niet eens op temperatuur is. Dit soort espressomachines moet je voorkomen wanneer je ook graag een cappuccino of latte macchiato wilt zetten.
Voor een goede pistonmachine raden we Solis koffiemachines aan of neem een kijkje bij de testresultaten voor de beste espresso apparaat van 2021.
Tips voor de beginner
Als je net begint met een pistonmachine dan wil je misschien ook niet teveel geld uitgeven, omdat je nog niet weet of het iets voor jou is. In dit geval zou je de pistonmachine alleen voor de espresso’s kunnen kopen. Zo leer je hoe je een goede espresso zet. Een pistonmachine met een goede melkfunctie start vanaf 400 euro.
Verder is het raadzaam om voor een piston espressomachine te kiezen waarbij portafilters meegeleverd worden. Bij traditionele filters bepaal je de druk met de tamper en de maalgraad, maar als je nog niet veel ervaring hebt is dit best lastig. Deze speciale portafilters – uitgevonden door Gaggia – maken het makkelijker om de optimale druk te bereiken die nodig is om een goede espresso te zetten.
2. koffiemolen is een must
Als je eenmaal een pistonmachine in huis hebt gehaald wordt het tijd om een koffiemolen te kopen. Het belang van een bonenmaler mag niet onderschat worden. Een koffiemolen zorgt er namelijk voor dat je altijd jouw bonen vers maalt. Voorgemalen koffie heeft al veel smaak verloren en dat vinden wij koffiefanaten natuurlijk zonde. Met een koffiemolen heb je daarbij ook meer controle over de smaak.
Zo kun je de maalgraad aanpassen op basis van je zetmethode, de koffiebonen die je gebruikt en externe omstandigheden zoals het weer. Een professionele barista past ook dagelijks zijn maalgraad aan op veranderingen in het weer en temperatuur.
Voor een goede koffiemolen ben je tussen de 200 en 400 euro kwijt. Dan heb je een geschikte koffiemolen voor het zetten van een goede espresso. Zelf vind ik het fijn als je de hoeveelheid koffie kunt instellen, zodat er geen weegschaal aan de pas hoeft te komen.
3. tamper
Een goede tamper is belangrijk: de wijze waarop je de gemalen koffie aanstampt heeft namelijk een grote invloed op de extractie van de koffie. Druk je de gemalen te hard aan dan is de kans op overextractie groot. Druk je de gemalen koffie verkeerd aan dan kun je rekenen op een ongelijke extractie, wat betekent dat het water door de zijkanten van de filterhouder heen loopt. Je wilt een tamper die lekker in de hand ligt en ook wat zwaarder is. Uiteraard zal de tamper ook hetzelfde formaat moeten hebben als de filterdrager: vaak ligt dit tussen de 54 en 58 mm.
4. Goede koffiebonen
Tot slot heb je uiteraard goede koffiebonen nodig. Ik verwacht dat je hier al het één en ander over weet. Wat met name erg belangrijk is, is dat je verse koffiebonen in huis haalt. Dit doe je door op de branddatum te letten. Ik raad altijd aan om koffiebonen bij de plaatselijke koffiebranderij of een cafe te kopen: zo weet je altijd dat je de beste koffiebonen in huis haalt.