3 tips om jezelf beter te beschermen tegen het coronavirus

vitamine-D

Het coronavirus, oftewel Covid-19, houdt ons land inmiddels al meer dan een jaar in haar greep. Net als de rest van de wereld. De gevolgen zijn enorm. Zowel op economisch als sociaal vlak. De rek is er uit bij veel mensen. Hoewel dit enorm veel mentale problemen veroorzaakt bij zowel jongeren als de iets ouderen, is er ook een groep die inmiddels al meer dan een jaar bijna nergens komt en enorm veel angst heeft om het virus op te lopen: de zogenaamde kwetsbaren van onze samenleving. De risicogroepen. Een besmetting met het coronavirus kan voor hun mogelijk enorme gevolgen hebben. Dat levert angst en isolement op.

Behoor jij tot een dergelijke risicogroep en merk je dat je steeds angstiger wordt om het virus op te lopen? Hier zijn 3 tips om jezelf beter te beschermen tegen het coronavirus.

1. Koop en draag goede mondkapjes

Aan het begin van de crisis waren er veel discussies over de (on)zin van het dragen van mondkapjes. Per 1 december 2020 moeten we er echter allemaal aan geloven. Dat betekent niet dat alle mondkapjes hetzelfde zijn. In Nederland zijn momenteel niet-medische mondkapjes verplicht, maar er worden ook steeds meer medische mondkapjes verkocht.

Waar kan ik mondkapjes kopen? Eigenlijk bijna overal! Op het centraal station staan zelfs automaten waar je een mondkapje kunt kopen. Maar ook in winkels vind je ze vrijwel overal. Als je op zoek bent naar een iets kwalitatiever mondkapje, dan kun je beter online zoeken.

Het dragen van mondkapjes wordt gezien als een aanvullende regel op de hygiënemaatregelen. Denk hierbij aan het wassen van de handen. Het is dus geen oplossing voor het gehele probleem. Wel wijzen onderzoeken uit dat als iedereen een mondkapje op correcte wijze zou dragen, dit de verspreiding van het virus zeker tegen zou gaan. Een mondkapje tegen besmetting dragen is dan ook helemaal niet zo’n gek idee!

2. Slik extra vitamine D

Onder het mom: baat het niet, dan schaadt het niet! Verschillende onderzoeken hebben inmiddels uitgewezen dat een grotere concentratie van vitamine D in het menselijk lichaam daadwerkelijk een positief effect kan hebben tegen het virus. Of in elk geval in het verminderen van de klachten ervan. Dit is dan ook de reden dat er gesproken wordt van een zogenaamd seizoenseffect. Niet alleen kan het virus zich in de zomer minder gemakkelijk verspreiden doordat meer mensen buiten zijn, maar ze maken ook meer vitamine D aan door de grote hoeveelheid zonlicht. In de winter maakt je lichaam dit vaak te weinig aan. Daarom kan het geen kwaad om extra supplementen te slikken en zo je vitamine D op peil te houden.

3. Meer laten testen

Hoewel testen zonder klachten in de meeste gevallen weinig nut heeft, is het wel belangrijk om laagdrempelig te testen. Hoe eerder je tot de ontdekking komt dat je het virus hebt opgelopen, hoe beter. Zeker als je tot de risicogroep behoort. Ervaar je dus enkele ongemakken? Wacht dan niet te ​ lang. Een coronatest bestellen via Coronatestnederland is ontzettend gemakkelijk en vaak ontvang je al binnen 24-48 uur de uitslag. Blijf in de tussentijd natuurlijk gewoon thuis om mogelijke verspreiding te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *