brandpreventie in december

december is een maand vol feestelijke activiteiten, gezelligheid en warmte. Terwijl we genieten van de festiviteiten, is het ook belangrijk om extra aandacht te besteden aan brandpreventie. Hier zijn enkele essentiële tips om ervoor te zorgen dat je decembermaand veilig en zorgeloos verloopt.

Veilige kerstverlichting

Kerstverlichting is een kenmerkende decoratie in december, maar het kan ook brandgevaar opleveren als het niet goed wordt gebruikt. Gebruik alleen verlichting die geschikt is voor binnengebruik en controleer de kabels op beschadigingen. Schakel de verlichting uit wanneer je het huis verlaat of naar bed gaat om oververhitting te voorkomen.

Verantwoord gebruik van kaarsen

Kaarsen zorgen voor een warme sfeer, vooral tijdens de donkere decemberavonden. Plaats kaarsen in stevige houders op een vlakke ondergrond en zet ze op een veilige afstand van brandbare materialen. Blaas kaarsen uit voordat je de kamer verlaat en vermijd het gebruik van open vuur in de buurt van gordijnen of versieringen.

Veilige kerstbomen

Als je een echte kerstboom hebt, zorg dan dat deze voldoende water krijgt om uitdroging te voorkomen. Plaats de boom op een stabiele standaard en uit de buurt van warmtebronnen zoals radiatoren. Kies niet-brandbare versieringen en vermijd het gebruik van oude, beschadigde kerstverlichting.

Rookmelders en brandblussers

Controleer of de rookmelders goed werken en vervang indien nodig de batterijen. Zorg dat er een brandblusser binnen handbereik is, vooral in de buurt van de kerstboom en de keuken waar extra activiteiten plaatsvinden.

Veilig koken en bakken

December staat bekend om heerlijke maaltijden en lekkernijen. Wees voorzichtig in de keuken en laat pannen niet onbeheerd op het vuur staan. Houd brandbare materialen zoals theedoeken en papieren handdoeken uit de buurt van de kookplaat.

Feestelijke versieringen op veilige afstand

Versieringen zoals slingers, kerstballen en linten dragen bij aan de feestelijke sfeer. Zorg ervoor dat deze niet in aanraking komen met warmtebronnen en houd ze uit de buurt van open vuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *