Een tarp als onderkomen

Minimalisme is een steeds vaker voorkomende trend bij het kamperen. We willen graag dichter bij de natuur staan tijdens onze kampeervakantie en verkiezen het primitieve steeds vaker boven luxe. Het overnachten onder een tarp sluit hier perfect op aan.

Wanneer je onder een tarp overnacht sta je dichter in contact met de natuur. Waar je in een tent de omgeving alleen kunt horen kan je deze als je onder tarp verblijft ook zien en voelen. Tegelijkertijd beschermt een tarp je tegen wind en regen waardoor de tarp een volwaardig onderkomen te noemen is.

Er kan op allerlei manieren onder een tarp worden gekampeerd. Een veel gebruikte manier is om de tarp laag bij de grond op te zetten en daaronder met een slaapmat en slaapzak te overnachten. De tarp kan hierbij op talloze manieren worden opgezet. De opstelling van de tarp wordt doorgaans afgestemd op de beschikbaarheid van natuurlijke bevestigingspunten zoals bomen en eventuele accessoires die je bij hebt zoals wandelstokken.

In de winter kan prima onder een tarp worden overnacht zonder klamboe. In de zomer is het echter aan te raden om een klamboe te gebruiken om insecten zoals teken en muggen te weren. Deze klamboe kan bijvoorbeeld onder de tarp hangen. Er bestaan ook klamboetenten bij met bijvoorbeeld wandelstokken worden opgezet. Deze klamboetenten zijn vaak voorzien van een geïntegreerde tentbodem. Voor de echte minimalist bestaan er ook klamboe’s die je over je hoofd plaatst. Wanneer je in je slaapzak ligt ben je op deze manier ook beschermd tegen ongewenste insecten.

Een andere veel voorkomende manier om onder een tarp te verblijven is in een hangmat. Een groot voordeel van een hangmat is dat deze je van de grond houdt en vaak is voorzien van een klamboe waardoor je ook beschermd bent tegen insecten. Een nadeel aan een onderkomen met een hangmat is dat je uitrusting hierdoor wat zwaarder is dan wanneer je op de grond overnacht.

Wanneer je in een hangmat overnacht is het belangrijk om voor isolatie aan de onderzijde te zorgen. Soms kijken mensen alleen naar de comfort-isolatiewaarde van de slaapzak die ze gebruiken in de hangmat. In een hangmat wordt een slaapzak echter aan de onderzijde geplet waardoor deze nog maar minimaal isoleert aan de onderzijde. Om dit op te lossen kan je een slaapmat in de hangmat leggen. Een andere oplossing is om een onderdeken onder de hangmat te hangen. Dit is een soort externe slaapzak die losjes onder de hangmat hangt.

Doordat een tarp zeer veelzijdig in te zetten is kan deze ook als bijvoorbeeld grondzeil worden gebruikt. Wanneer het niet regent kan je op de tarp slapen zodat je ‘s nachts kunt genieten van de sterrenhemel. Een tarp kan ook als luifel worden gebruikt in combinatie met een tent om zo de leefruimte te vergroten.

Grotere tarps kunnen ook door meerdere mensen worden gebruikt om onder te overnachten. Op deze manier heb je nog minder bagage nodig tijdens je kampeeravontuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *